Alles over het vwo
Nathalie
Het vwo is een van de schoolniveaus van het voortgezet onderwijs (de middelbare school) in Nederland. Het is een opleiding die leerlingen voorbereidt op het wetenschappelijk onderwijs: studeren aan een universiteit. Het vwo is het hoogste schoolniveau op de middelbare school en jaarlijks krijgen ongeveer 20% van de groep 8-leerlingen een vwo-advies. Wil je alles over het vwo te weten komen? Lees verder!
Wat is het vwo?
De afkorting vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Leerlingen worden voorbereidt op een studie aan de universiteit. Het vwo biedt een academische benadering van onderwijs met een sterke focus op analytisch denken, probleemoplossing, en theoretische kennis. Om goed voorbereidt te zijn op de universiteit wordt leerlingen een brede theoretische basis aangeboden en diepgaande kennis in de vakken waar ze zelf bewust voor kiezen in de bovenbouw.
Hoe lang duurt het?
Het vwo duurt 6 jaar lang. De meeste leerlingen zijn rond de 12 jaar als ze starten en zijn ongeveer 18 jaar als ze hun diploma in ontvangst nemen. Het vwo duurt dus 1 jaar langer dan de havo en 2 jaar langer dan het vmbo.
Welke vakken krijg ik op het vwo?
Het vwo is opgebouwd uit de onderbouw en de bovenbouw. In de onderbouw is het onderwijs gericht op brede basisvorming. De leerlingen volgen een algemeen curriculum met verplichte vakken:
- Nederlandse taal en literatuur;
- Engelse taal en literatuur;
- maatschappijleer;
- culturele en kunstzinnige vorming of Klassieke culturele vorming;
- lichamelijke opvoeding.
In de bovenbouw kiezen leerlingen voor een bepaald profiel (een vakkenpakket dat aansluit bij de persoonlijke talenten en capaciteiten) en daarnaast volgen ze een aantal verplichte vakken:
- Nederlandse taal en literatuur;
- Engelse taal en literatuur;
- wiskunde;
- maatschappijleer;
- culturele en kunstzinnige vorming (ckv). Bij het gymnasium is dit klassieke culturele vorming;
- lichamelijke opvoeding;
- 2e vreemde taal bij vwo. Bij het gymnasium is dit Latijn of Grieks.
Uit welke profielen kan ik kiezen op het VWO?
In de bovenbouw kunnen leerlingen kiezen uit verschillende profielen:
– Natuur & Techniek: richt zich op exacte vakken zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde, en informatica.
– Natuur & Gezondheid: focus op biologie, scheikunde en wiskunde, met interesse in medische en gezondheid gerelateerde studies.
– Economie & Maatschappij: combinatie van economie, bedrijfskunde, en sociale wetenschappen zoals geschiedenis en maatschappijleer.
– Cultuur & Maatschappij: richt zich op vakken zoals kunst, cultuur, en talen, met een focus op geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.
Elk profiel is een combinatie van verplichte vakken en keuzevakken. Het is belangrijk voor leerlingen om goede ondersteuning te krijgen bij het maken van de profielkeuze, want deze keuze kan al bepalend zijn voor de voorbereiding op specifieke universitaire studies.
Wanneer ben je geslaagd voor het vwo?
Om je vwo-diploma te halen moet je aan meerdere eisen voldoen. Je moet ten eerste een voldoende halen voor je profielwerkstuk (een onderzoeksproject dat je maakt in je laatste jaar). Ten tweede moeten je cijfers voor het eindexamen voldoende zijn:
- je moet gemiddeld een voldoende halen voor alle vakken van het centraal examen;
- je mag maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken;
- je mag voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben;
- voor lichamelijke opvoeding moet je een voldoende of goed hebben.
Het behalen van het vwo-diploma biedt toegang tot een universitaire studie. Sommige vwo-ers kiezen ervoor om hun vervolgstudie op het hbo te doen.
Op StudyGo kun je als vwo-leerling vele oefenopdrachten en oefentoetsen maken die je helpen op weg naar het diploma. Het studeren met StudyGo is bewezen effectief. Probeer het ook en voor je het weet ben je met vlag en wimpel geslaagd voor het vwo!
Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.