Leesvaardigheid: het sleutelingrediënt tot succes op school
Linsey
Onlangs werd het internationale trendonderzoek PISA (Programme for International Student Assessment) gelanceerd. En wat blijkt Nederlandse scholieren scoren slecht op het gebied van lezen. En het niveau is ook nog eens hard achteruitgegaan ten opzichte van een paar jaar geleden. Geen zorgen, we hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet om jouw kind te ondersteunen bij leesvaardigheid!
Het belang van leesvaardigheid op de middelbare school
Een goede leesvaardigheid is essentieel voor jouw kind om informatie te kunnen lezen en begrijpen. Het beïnvloedt dan ook in grote mate de algemene schoolprestaties van jouw kind. Want als deze de informatie niet goed tot zich kan nemen of kan begrijpen, dan verlaagt dit het resultaat op school.
Of het nu gaat om wiskunde, geschiedenis, natuurkunde of taalvakken: een verminderde leesvaardigheid kan vooruitgang in elk vak negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan wiskunde. Op de middelbare school wordt van jouw kind verwacht dat het geschreven tekst kan omzetten in een berekening. Een slechte leesvaardigheid zorgt er regelmatig voor dat leerlingen met verkeerde oplossingen komen, omdat de vraag niet goed wordt gelezen of begrepen.
3 tips om jouw kind te helpen bij het verhogen van leesvaardigheid
Jij kunt als ouder een verschil maken door jouw kind aan te moedigen om de leesvaardigheid op te krikken. Een aantal concrete tips voor je op een rij:
Tip 1: Maak lezen leuk
Moedig thuis lezen aan door samen boeken te kiezen die hen fascineren en help hen verbanden te leggen tussen lezen en andere vakken. Stel, jouw kind is geïnteresseerd in geschiedenis. Je kunt jouw kind dan bijvoorbeeld een boek laten lezen dat zich afspeelt in een tijdperk waarin het geïnteresseerd is. Bespreek samen het verhaal en laat jouw kind verbanden leggen met de lesstof van school. Het is allemaal een spel van vaardigheden die elkaar aanvullen!
Tip 2: oefening baart kunst
Moedig dagelijkse lesactiviteiten aan. Gebruik hier ook verschillende vormen van tekst in, zoals het lezen van krantenartikelen, strips, blogs of zelfs recepten. De variatie houdt het interessant en verbreedt de leeservaring en het tekstbegrip.
Wist je dat StudyGo op verschillende manieren kan ondersteunen bij het leren? Via ons online leerplatform heeft jouw kind onder andere toegang tot oefenvragen, oefentoetsen en samenvattingen die aansluiten op het schoolboek. Door actief te oefenen met vraagstellingen die ook gebruikt worden op school, gaat jouw kind goed voorbereid de volgende toets in!
Tip 3: stel vragen over wat er gelezen is
Stimuleer het tekstbegrip van jouw kind door vragen te stellen over het gelezen materiaal. Vraag bijvoorbeeld naar favoriete personages, wat ze van het plot vinden en wat ze hebben geleerd van de tekst. Dat helpt bij het vergroten van tekstbegrip.
Omarm de combinatie van traditioneel onderwijs met online leermogelijkheden. Het biedt veel voordelen om het schoolwerk voor je kind makkelijker te maken!
Das Lernen von Vokabeln und Definitionen auf StudyGo ist für jeden kostenlos. Wenn du die anderen Pakete ausprobieren möchtest, kannst du sie jederzeit 7 Tage lang kostenlos testen.