Wanneer blijf je zitten op de middelbare school?
Nathalie
Soms kan het spannend worden aan het eind van het schooljaar! Je cijferlijst ziet er niet uit zoals je gehoopt had… Misschien was je inzet niet voldoende of was je bijvoorbeeld vaak ziek. Sommige leerlingen kunnen de laatste proefwerkweek nog een ‘inhaalrace’ doen, maar helaas is dat niet voor iedereen een optie. Je zult dan moeten dealen met de realiteit: je blijft zitten! De regels voor wanneer je moet blijven zitten kunnen verschillen per school. De middelbare school mag deze zelf bepalen. Je vindt de regels voor de overgang – de overgangsnormen- terug in de schoolgids. Lees verder om alles te weten te komen over het ‘blijven zitten’ op de middelbaren school!
Wanneer blijf je zitten op de middelbare school?
Wanneer je blijft zitten hangt af van de regels die jouw middelbare school hiervoor heeft opgesteld. In Nederland bepalen de middelbare scholen dus zelf de overgangsnormen. Het is handig om deze normen goed te bestuderen aan het begin van het schooljaar, zodat je precies weet waar je op moet letten om juist wél over te gaan! Een voorbeeld van overgangsnormen van een school die met cijfers werkt is:
- maximaal twee cijfers lager dan 6, waarvan ten hoogste één 4
- maximaal één vijf voor Nederlands, Engels, wiskunde
- gemiddelde van alle jaarrapportcijfers niet lager dan 6,0
- een 3 is niet toegestaan
- voldaan aan alle verplichtingen t.a.v. handelingsdelen, praktische opdrachten, verslagen e.d.
Je vindt de regels voor het blijven zitten op jouw school terug in de schoolgids. Naast de vaststaande overgangsnormen van de school vinden er aan het einde van het jaar ook nog overgangsvergaderingen plaats. Docenten bespreken hier de resultaten, de werkhouding en de persoonlijke groei van alle leerlingen en besluiten hier samen (soms in samenspraak met de ouders/verzorgers) of leerlingen overgaan of niet.
Is blijven zitten erg?
De meeste leerlingen balen ontzettend als ze te horen krijgen dat ze blijven zitten. Je zit niet meer in de klas bij je vrienden en je zult al de lesstof weer opnieuw voorbij zien komen… De eerste weken in de nieuwe klas zijn vaak wel stressvol, maar de meeste leerlingen vinden hun draai na een tijdje wel weer. Het kan erg demotiverend zijn om te blijven zitten, maar er zitten ook positieve kanten aan. Doordat je de lesstof al een keer gezien hebt sta je al met 1-0 voor op je nieuwe klasgenoten; je voorkennis kan je zelfvertrouwen een boost geven en tot betere resultaten leiden! En heb je nooit die hechte vriendschap gevonden waar je altijd op hoopte? Een nieuwe klas biedt nieuwe kansen!
Hoe kan je zorgen dat je wél overgaat?
Hangt je overgang van de ene klas naar de andere aan een zijden draadje? Vat de koe bij de horens en ga ervoor nu het nog kan! Een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je wél overgaat:
- Neem bijles! Op StudyGo kun je online bijles nemen in het vak waar jij nog moeite mee hebt. Een professionele bijlesdocent motiveert jou om door te zetten en biedt jouw precies de juiste ondersteuning die jij nodig hebt om door te stromen naar het volgende leerjaar!
- Analyseer samen met je mentor en/of je ouders waar het door komt dat je niet voldoende resultaat boekt: investeer je nog niet genoeg tijd, raak je snel afgeleid, heb je moeite met bepaalde lesstof? Probeer vervolgens samen na te denken over passende ondersteuning bij jouw (leer-)probleem!
- Oefen zelf extra met de lesstof die jij nog lastig vindt, bijvoorbeeld voor de vakken wiskunde, economie oder Deutsch. Het is daarbij belangrijk om te ontdekken hoe jij effectief leert; hier bestaan vele manieren voor! Het kan nuttig zijn om hierover te lezen en zo te ontdekken welke manier van studeren bij jou leidt tot hogere cijfers.
Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.