Welke middelbare schoolniveaus zijn er?
Nathalie
In Nederland bestaan er verschillende middelbare schoolniveaus: praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo. Deze niveaus zijn nauwkeurig afgestemd op de capaciteiten en behoeften van leerlingen. In groep 8 wordt in samenspraak besloten welk niveau voor jou in eerste instantie het beste past. Als je eenmaal op de middelbare school zit dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid om na verloop van tijd toch een niveau lager te gaan of juist een niveau hoger. Wil je meer weten over de verschillende middelbare schoolniveaus? Lees verder!
Middelbare schoolniveaus van laag naar hoog
Hieronder vind je een overzicht van de middelbare schoolniveaus van laag naar hoog. Zo ontdek je zelf de verschillen!
Vso
De afkorting vso staat voor voortgezet speciaal onderwijs. Deze vorm van onderwijs is gericht op leerlingen die vanwege hun beperkingen niet kunnen functioneren op een reguliere middelbare school. Het vso biedt aangepaste lesprogramma’s en -methodes die zijn afgestemd op de behoeften van deze leerlingen.
Praktijkonderwijs
Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen die niet in staat zijn om het reguliere voortgezet onderwijs succesvol af te ronden. Deze vorm van onderwijs biedt hen een alternatieve weg om hun talenten te ontwikkelen en zich voor te bereiden op een plek in de samenleving.
Vmbo
De afkorting vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Om tegemoet te komen aan de behoefte van elke leerling is het vmbo opgedeeld in vier verschillende leerwegen van laag naar hoog:
- De basisberoepsgerichte leerweg. Dit niveau bereidt leerlingen voor op praktische beroepen.
- De kaderberoepsgerichte leerweg: Dit niveau biedt een iets bredere theoretische basis dan de basisberoepsgerichte leerweg en bereidt voor op meer uiteenlopende beroepen.
- De gemengde leerweg: Deze leerweg biedt een combinatie van theorie en praktijk en leidt doorgaans naar een mbo-opleiding op niveau 4.
- De theoretische leerweg. Dit niveau is meer theoretisch en biedt een goede voorbereiding op vervolgonderwijs zoals mbo (middelbaar beroepsonderwijs) of op een doorstroming naar de havo.
Het vmbo-programma duurt vier jaar voor alle bovenstaande leerwegen. De meeste leerlingen zijn rond de 16 jaar oud als ze hun diploma ontvangen.
Volg jij de theoretische leerweg? Er staan vele oefenvragen en oefentoetsen voor je klaar op StudyGo. Haal het beste uit jezelf!
Havo
De afkorting havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs. Dit schoolniveau is gericht op een algemene theoretische vorming en bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Op de havo duik je meer de theorie in dan op het vmbo; de lesstof is complexer, je krijgt minder instructie en werkt vaker zelfstandig. Het havo-programma duurt vijf jaar. De meeste leerlingen zijn rond de 17 jaar oud als ze hun diploma ontvangen.
Zit je op de havo en zou je graag hogere cijfers willen halen? StudyGo staat tot je dienst met oefenmateriaal dat perfect aansluit op de boeken die jij op school gebruikt!
Vwo en gymnasium
De afkorting vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Dit niveau richt zich op een brede en diepgaande theoretische opleiding en bereidt leerlingen voor op een studie aan de universiteit. Het vwo-programma duurt zes jaar. Er bestaan twee leerwegen: het gymnasium (met klassieke talen) en het atheneum (zonder klassieke talen). Op het vwo ligt het tempo nog hoger dan op de havo en de lesstof is nog complexer. Je leert hier om abstract te denken en je analytische vaardigheden worden steeds verder ontwikkeld. Het vwo-programma duurt in totaal zes jaar. De meeste leerlingen zijn rond de 18 jaar oud als ze hun diploma ontvangen.
Als je wel wat hulp kunt gebruiken op weg naar jouw vwo-diploma, dan staat StudyGo altijd voor je klaar. Volg online bijles bij een van de professionele bijlesdocenten oder oefen online en maak jezelf trots!
Schoolniveau’s op StudyGo
StudyGo biedt oefenmateriaal aan voor de middelbare schoolniveaus vmbo-t, havo en vwo. Als je op een van deze middelbare schoolniveaus zit, dan kun je op StudyGo eindeloos oefenen met vakken zoals English, Dutch, wiskunde en aardrijkskunde. Voor elk niveau vind je online oefenvragen en proeftoetsen terug die exact zijn afgestemd op de behoeftes van de leerlingen per niveau. En aangezien elke middelbare school weer net andere lesmethodes gebruikt is het oefenmateriaal ook zo goed mogelijk afgestemd op de boeken die in jouw schooltas zitten. StudyGo maakt het leren niet alleen leuker, maar ook zóveel makkelijker!
Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.