Het profielwerkstuk: 3 tips die écht helpen

Tamiya

Het schrijven van een profielwerkstuk kan een uitdaging zijn. Het is een groot project waar je veel tijd in moet stoppen. Veel leerlingen weten niet waar ze moeten beginnen. Daarom hebben we een paar handige tips voor je op een rij gezet!

Tip 1: Kies het juiste onderwerp

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar een van de moeilijkste stappen van het profielwerkstuk kan het kiezen van een onderwerp zijn. Er is zo veel om uit te kiezen en een onderzoeksvraag is al gauw te vaag of te breed. Denk daarom aan de volgende punten bij het kiezen van een onderwerp:

  1. Het profielwerkstuk moet passen bij één of meer vakken in het vakkenpakket. We raden leerlingen aan om voor een onderwerp te kiezen dat past bij een vak waar ze goed in zijn, of iets dat aansluit op hun studie- of loopbaankeuze.
  2. Er gaan maanden voorbij voordat een profielwerkstuk af is. Ga liever niet voor een onderwerp dat nu al saai of vermoeiend lijkt, want dat gevoel wordt alleen maar sterker hoe langer het onderzoek duurt.
  3. Maak de onderzoeksvraag specifiek. Dit is erg belangrijk, ook om het zoeken naar informatie makkelijker te maken. Kies niet voor een vraag zoals: ‘Wat is zure regen?’, maar liever voor: ‘Wat is de invloed van zure regen op het ecosysteem op de Hoge Veluwe?’ Deel de onderzoeksvraag tenslotte op in deelvragen.

Tip 2: Ga op zoek naar goede bronnen

Goede bronnen zijn van hoge waarde voor een profielwerkstuk. Ze vormen de basis voor het hele onderzoek en de uiteindelijke conclusie. Maar wat is een goede bron en hoe kan die worden gevonden? Een aantal tips zijn:

  1. Kijk naar de hoofd- en deelvragen van het onderzoek. Gebruik de kernwoorden uit die vragen als zoektermen. 
  2. Zoek op plekken waarvan bekend is dat er betrouwbare informatie gevonden kan worden: websites en databanken van musea, scholen en universiteiten, overheids- en wetenschappelijke onderzoeksinstituten. Daar is vaak ook informatie te vinden die bij een gewone Google zoekopdracht niet meteen naar boven komt.
  3. Vergelijk bronnen onderling: komt de informatie overeen? Is er sprake van objectieve of subjectieve informatie? Klopt het wel wat er staat?

Tip 3: Houd een logboek bij

Bij het maken van een profielwerkstuk is het verplicht om een logboek bij te houden, maar dit kan ook helpen om inzicht te krijgen op de voortgang van het onderzoek. Noteer de datum, het soort werk dat is gedaan en de duur van de activiteit in een tabel. Denk bij activiteiten niet alleen aan het schrijven van het werkstuk, maar ook aan bronnen zoeken, informatie ordenen, of een bespreking met de begeleider.

Een profielwerkstuk schrijven is niet makkelijk, maar het kan ook leuk zijn als het onderwerp interessant is. Zorg daarom dat het werken aan het onderzoek overzichtelijk blijft door duidelijke plannen te maken en op tijd om hulp te vragen aan de begeleider, andere docenten, medeleerlingen en ouders en/of voogden.

Onze tutoren van de chat staan ook klaar om te helpen bij het maken van een geweldig profielwerkstuk. Heel veel succes!

Probeer 7 dagen gratis

Ontdek onze verschillende pakketten met oefentoetsen, uitlegvideo’s en online bijlessen.

Parti ora

Imparare il lessico e le definizioni su StudyGo è gratuito per tutti. Se vuoi provare gli altri pacchetti, puoi sempre usufruire di una prova gratuita di 7 giorni.