Tips om jouw kind te ondersteunen bij leren

Linsey

Remind Learning doet al 13 jaar onderzoek naar de beste manieren en technieken om te leren. Trainer Misha Foree gaf tijdens een online informatieavond concrete tips voor jou als ouder om je kind te helpen bij het leren. Na het lezen van het vorige blog ‘Een growth mindset stimuleren bij jouw kind; zo doe je dat!’ weet je nu beter hoe je de intrinsieke motivatie van jouw kind kunt vergroten en de growth mindset kunt stimuleren. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? We zetten een aantal concrete tips voor je op een rij.

Tips voor experimenteren met wilskracht

Wilskracht is één van de pijlers binnen leren waarvan Remind Learning ziet dat daar bij veel leerlingen extra aandacht naartoe kan gaan. Wilskracht kun je zien als een waterfles. Aan het eind van de dag is de waterfles leger dan aan het begin van de dag, omdat je gedurende de dag een heleboel keuzes maakt. Iets doen op wilskracht wordt dan ook moeilijker. 

Dit geldt ook voor jouw kind als het aankomt op het maken van huiswerk. Dit gebeurt vaak in de middag of avond, na een drukke schooldag. Hoewel de motivatie van jouw kind om met schoolwerk aan de slag te gaan hoog kan zijn, kan het nog knap lastig zijn daar ook iets mee te doen. Experimenteer daarom eens met wilskracht. Dit kan op twee manieren: 

2 minuten challenge

Vindt jouw kind het moeilijk om het huiswerk erbij te pakken en aan de slag te gaan? Maak de start makkelijk. Vraag of jouw kind bereid is om 2 minuten huiswerk te maken en je zult zien dat het starten met huiswerk maken een stuk makkelijker wordt. Het resultaat is vaak dat doorgaan met huiswerk makkelijker is zodra die start eenmaal gemaakt is. 

Richt de omgeving optimaal in

Je kent het waarschijnlijk wel, een rommelige tienerkamer. Een vol bureau, een televisie met Netflix of een gameconsole maken het jouw kind alleen maar moeilijk om het huiswerk erbij te pakken en aan de slag te gaan. Zorg voor een opgeruimd bureau met een opengeslagen boek op het juiste hoofdstuk en je zult zien dat starten met huiswerk makkelijker wordt. 

Plan een beloning in

Vergeet vooral niet iets leuks te plannen, zoals lekker sporten aan het eind van de dag of iets leuks doen in het weekend. Het inplannen van een beloning helpt om een goed vooruitzicht te creëren. Het maakt het makkelijker om te bedenken ‘deze week wordt het even druk met schoolwerk, maar in het weekend ga ik X doen’.

Tips voor concentreren

Waar wilskracht vooral draait om het maken van een start, gaat concentratie vooral over het volhouden van de taak. Het is heel normaal dat jouw kind zich niet een geruime tijd op een taak kan concentreren. Bovendien ligt het risico van een superdip op de loer. Zorg in plaats daarvan voor een golfbeweging, zoals weergegeven in de afbeelding hieronder. 

Hoe je dit doet? Maak gebruik van de pomodoro techniek. Laat jouw kind 20 minuten ergens aan werken, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Na 3x herhalen van deze cyclus neemt jouw kind een langere pauze. Op deze manier benut je de concentratie optimaal en voorkom je de grote concentratiedip. 

Flow

Ken je dat gevoel dat je zo lekker bezig bent met een taak dat je de tijd vergeet? We noemen dat flow. Een flow ontstaat als de uitdaging en je vaardigheden precies met elkaar matchen. Maar ook als die match er niet is, kan je dingen doen die hier invloed op hebben. 

Is de vaardigheid te hoog en de uitdaging te laag? Dan ontstaat verveling. Om van hieruit in de flow te komen is het belangrijk om meer spanning te creëren om de hartslag omhoog te brengen. Laat je kind bijvoorbeeld naar snelle muziek luisteren of stel een deadline voor de opdracht (maak deze som in x minuten).

Is de vaardigheid te laag en de uitdaging te hoog? Dan is het tijd voor ontspanning en het omlaag brengen van de hartslag. Dit kan bijvoorbeeld door rustige muziek op te zetten en ademhalingsoefeningen te doen.

Tips voor plannen

Planning is voor veel leerlingen op de middelbare school een uitdaging. Creëer samen een overzicht om het leren behapbaar te maken voor jouw kind. Je creëert overzicht door: 

  1. To-do-lijsten maken. Maak taken kort genoeg om daar met 20 minuten klaar te zijn, zodat je de eerder genoemde pomodoro techniek kunt toepassen. Voeg werkwoorden toe aan de taken, zoals ‘wiskunde opdracht 2 en 3 maken’, om de taak nog concreter te maken. 
  2. Prioriteren: bekijk samen welke taken belangrijk en dringend, belangrijk maar niet dringend, niet belangrijk maar wel dringend, niet belangrijk en niet dringend. Maak op basis van deze inzichten een goede volgorde voor het schoolwerk. 

Kijk de kennissessie terug!

Wil je de kennissessie met tips om je kind te ondersteunen bij leren terugkijken? Laat je gegevens hieronder achter en krijg direct toegang tot de video.

Jetzt anfangen

Das Lernen von Vokabeln und Definitionen auf StudyGo ist für jeden kostenlos. Wenn du die anderen Pakete ausprobieren möchtest, kannst du sie jederzeit 7 Tage lang kostenlos testen.