Hoeveel uur mag je ziek zijn op de middelbare school?

Nathalie

Je wordt wakker en je voelt je ziek. Wat nu? Je vader, moeder of verzorger meld je eenvoudig ziek via de app of met een telefoontje naar school! Maar er zijn ook leerlingen die wel eens ‘schoolziek’ zijn en er dus geen geldige reden voor hebben om thuis te blijven. School is verplicht om spijbelen te melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is. De melding van verzuim wordt doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar van de gemeente. Deze start een onderzoek om te bekijken waarom deze leerling niet naar school komt en kijkt hoe deze leerling geholpen kan worden. Lees verder als je alles te weten wil komen over de verschillende soorten verzuim op de middelbare school!

Wat is leerplicht verzuim?

In Nederland moeten kinderen en jongeren verplicht naar school als ze tussen de 5 en 18 jaar oud zijn. Dit wordt ook wel de leerplicht genoemd. Als je zonder geldige reden niet aanwezig bent op school dan is er sprake van leerplicht verzuim.

Wat valt onder ongeoorloofd verzuim?

Er bestaan twee soorten verzuim op de middelbare school:

  • Geoorloofd verzuim: de leerling heeft een geldige reden om niet naar school te gaan. Moet je bijvoorbeeld naar de dokter of de tandarts of zijn je opa en oma 40 jaar getrouwd dan kun je vrijstelling krijgen van de plicht om naar school te gaan. Geldige redenen voor geoorloofd verzuim zijn:

    – ziekte/afspraak dokter, tandarts e.d. ;
    – schorsing;
    – religieuze feestdag;
    – huwelijk;
    – begrafenis.

Je vraagt dit verlof op de meeste scholen aan via de website of app van de school of via contact met de leerlingcoördinator.

  • Ongeoorloofd verzuim: de leerling is niet op school zonder dat hiervoor een geldige reden is. Als een leerling een aantal lesuren niet aanwezig is, dan neemt de school contact op met de leerling en ouders/verzorgers om dit te bespreken. Als een leerling té vaak afwezig is dan schakelt school de leerplichtambtenaar in. De leerplichtambtenaar gaat dan samen met school, ouders en de leerling bekijken waarom de leerling niet naar school komt en biedt hulp aan om ervoor te zorgen dat de leerling in de toekomst weer gewoon volledig aanwezig kan zijn op school.

Wat is de straf als je teveel spijbelt?

Spijbelen mag niet, dat weet iedereen! Gebeurt het toch een paar keer dan geeft school je meestal een passende straf in de vorm van bijvoorbeeld een schoonmaakklus of je moet je je de volgende dag om 8 uur ’s ochtends melden. In de schoolgids van jouw school kun je teruglezen wat de exacte regels zijn rondom spijbelen. Als je vaker spijbelt dan worden je ouders ook ingelicht en gaat school in gesprek met jou en je ouders om te kijken hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat je niet meer spijbelt en alle lesuren aanwezig bent.

Wanneer wordt spijbelen gemeld bij DUO?

Als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was dan is school verplicht om het spijbelen door te geven aan DUO (een organisatie die vanuit de overheid verschillende onderwijswetten- en regelingen uitvoert voor het onderwijs). DUO stelt de leerplichtambtenaar bij de gemeente op de hoogte van het spijbelen.

School, de overheid en de leerplichtambtenaar

Ben jij thuis mantelzorger (je geeft dan zorg aan iemand uit je direct omgeving), word je gepest, ben je heel vaak ziek of zit je om een of andere reden niet goed in je vel en ben je daarom (soms) niet in staat om naar school te gaan? Trek op tijd aan de bel en vraag – samen met je ouders/verzorgers- hulp op school! Iedereen zal je een luisterend oor bieden en samen met jou bekijken hoe je tóch onderwijs kunt volgen.

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.