De tweede klas: steeds meer zelf doen op vmbo

Annika

Jij en je kind laten vanaf nu de brugklas achter jullie. Je kind is niet meer de jongste op school en voelt zich al een stuk meer vertrouwd op de middelbare school. Eenmaal gewend aan de nieuwe vakken en docenten gaat je kind een nieuw jaar in. Dit jaar komt met nieuwe uitdagingen en belangrijke keuzes, en niet alleen op school! Dit is ook de periode waarin de puberteit begint. Dit is ook meteen het laatste jaar dat je kind in de onderbouw zit.

Leren leren

Elk jaar op de middelbare school wordt er weer meer van je kind verwacht. Het huiswerk wordt dit jaar steeds meer en steeds serieuzer. Je kind gaat steeds meer zelf doen. Zo zijn er meer toetsweken waarbij je kind zelf moet inplannen hoe hij of zij gaat leren. Leren leren wordt belangrijk. Dit betekent dat je kind gaat ontdekken welke technieken goed werken bij het leren voor toetsen. Dit kan per kind verschillen. Over het algemeen werkt samenvatten en oefenen goed, maar dit kost best veel tijd en dat moet je dan wel goed inplannen! Andere leermethodes zijn bijvoorbeeld het maken van een woordweb, de tekst meerdere keren lezen, of uitlegvideo’s kijken. 

Profielkeuze: het kiezen van vakken

Aan het einde van dit schooljaar mag je kind zelf gaan kiezen welke vakken het volgend jaar wil gaan volgen. Dit is de profielkeuze. Een aantal vakken houdt je kind sowieso, dit zijn Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en een kunstvak. Op het vmbo-tl kan hij of zij kiezen uit vier richtingen: economie, groen/landbouw, techniek, of zorg en welzijn. Elke richting heeft een ander vakkenpakket. Op vmbo-basis, vmbo-kader, en vmbo-gemengd kiest je kind 1 van de 10 profielen. Deze bestaan uit twee algemene vakken en een beroepsgericht vak. Niet voor iedereen is dit een makkelijke keuze. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je kind een plek vindt waar hij of zij zich fijn en gemotiveerd voelt!

Motivatie

Veel leerlingen vinden het lastig om zichzelf te motiveren. Nu ze meer zelf moeten doen en niet meer iemand hebben die ze direct verteld wat ze moeten doen, moeten ze zichzelf aan het werk zetten. Zeker voor vakken die ze moeilijk of oninteressant vinden is dit enorm lastig! Dit zijn wat tips om je kind te motiveren voor school:

  • Herinner hem of haar aan de leuke dingen uit het vak. Bij wiskunde is het bijvoorbeeld leuk als de som is opgelost. Prijs je kind en sta stil bij die kleine overwinning. 
  • Toon interesse in de dingen die je kind leert. Vraag over de lesstof en wees bemoedigend. Hier leer je zelf ook van! 
  • Probeer je kind te helpen met concentreren door een goede werkplek te maken. Haal een tafel of bureau leeg en neem de telefoon van je kind even weg. Geef je kind de tijd om zich even volledig te focussen op het schoolwerk.
  • Ga samen aan de slag. Moet je zelf nog wat thuiswerken of heb je nog wat anders te doen? Ga samen zitten! Soms is alleen het zien van iemand anders die goed aan het werk is al genoeg om zelf aan het werk te gaan.
  • Maak er een spelletje van. Door je kind te overhoren en grapjes te maken over de stof maak je het voor jullie allebei leuk. Pak het boek van je kind erbij en stel vragen over de lesstof. 

Natuurlijk werken beloningen ook heel goed. Je kan bijvoorbeeld je kind belonen met zijn of haar favoriete eten aan het einde van de toetsweek. Let hierbij wel op, want dit kan ervoor zorgen dat je kind alleen nog maar aan school werkt zodat hij of zij beloond wordt. Dit is minder leuk dan wanneer je leert omdat je het leren zelf leuk vindt, en kan er ook voor zorgen dat je kind werk gaat afraffelen!

De puberteit

De puberteit staat bekend als een lastige periode. Je kind wordt lastig en humeurig. Daarnaast gaan hormonen een rol spelen en verandert het lichaam van je kind. Deze fase is voor jullie allebei spannend. Zorg ervoor dat je een open houding hebt naar je kind. Luister naar de ingewikkelde gevoelens en houdt er rekening mee dat je kind wat prikkelbaarder kan zijn dan je gewend bent. De puberteit is echt niet alleen een lastige periode, maar ook een moment van ontwikkeling. Je kind groeit uit tot zijn of haar eigen persoon en leert zijn of haar eigen weg te vinden in de wereld. 

Dit jaar is net als het vorige jaar een spannende periode met veel ontwikkelingen. Je kind ervaart nieuwe gevoelens en kan zich onzeker of niet gemotiveerd voelen. Vrienden worden steeds belangrijker en je kind gaat steeds meer in zijn of haar eigen schoenen staan. De profielkeuze is hierbij een belangrijke stap.

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.