Het Examenjaar: op weg naar een nieuwe fase bij het vwo

Annika

Je kind staat aan het begin van het examenjaar. Nog maar een jaar en dan kan je kind de middelbare school achter zich laten. Dit jaar staan de belangrijke eindexamen toetsen op de planning. Hoe bereid je je voor op de examens? Wat heb je allemaal nodig om de middelbare school goed af te sluiten? En wat staat je allemaal te wachten?

Wat zijn eindexamens?

Je kind gaat aan het einde van het jaar eindexamens maken. Dit zijn lange toetsen, vaak één per vak, over alle stof die je kind de afgelopen vier jaar heeft geleerd. Deze toetsen zijn de centrale examens. Door het jaar heen heb je ook schoolexamens. Dat zijn kortere toetsen en vaak meerdere toetsen per vak. Het gemiddelde van de schoolexamens en het cijfer van de centrale examens tellen allebei evenveel mee voor de eindcijfers. De cijfers bepalen of je kind is geslaagd. Om te slagen moet er minstens een 5,5 gemiddeld zijn gehaald voor de centrale examens. Voor de kernvakken mag er maximaal een 5 zijn behaald. Het gemiddelde van alle eindcijfers moet minstens een 6 zijn (tekorten kunnen hierbij in sommige gevallen worden gecompenseerd), en voor lichamelijke opvoeding moet een voldoende worden gehaald.

Voorbereiden op de eindexamens

Dit jaar staat in het teken van voorbereiding voor de eindexamens. Je kind gaat veel stof uit eerdere jaren herhalen. Ook oefenexamens komen aan bod, waarbij je kind op school al oefent met lange toetsen. Daarnaast kosten de eindexamens ook een mentale voorbereiding. Het is vaak een stressvolle tijd waarin in korte tijd veel grote toetsen moeten worden gemaakt. Veel leerlingen leggen erg veel druk op zichzelf wat betreft de resultaten van de eindexamens. Hier zijn wat tips om om te gaan met die druk:

  1. Vertel je kind dat het niet uitmaakt welke cijfers hij of zij haalt. Het eindexamencijfer telt net zoveel mee als het schoolexamencijfer. Als je kind dus een 6 gemiddeld staat voor Nederlands, dan is een 4 op het eindexamen nog steeds een 5 op het rapport (en dat is genoeg om te slagen!).
  2. Maak het comfortabel voor je kind om te leren thuis. Richt een fijne werkplek in waar je kind terecht kan met alle boeken en aantekeningen.
  3. Bedenk dat het slagingspercentage erg hoog ligt. Dit betekent dat bijna alle leerlingen die examen doen gewoon slagen.
  4. Koop samenvattingen en oefenexamens. Je kan online de examens van afgelopen jaren vinden, die kun je gebruiken om je kind te helpen oefenen. Bouw samen vertrouwen op door de examens na te kijken en focus hierbij op de antwoorden die je kind goed heeft opgeschreven.

De middelbare school achter je laten

Als laatste jaar op de middelbare school is dit een druk jaar. Voor veel dingen is dit de ‘laatste keer’. Dit betekent ook dat je kind op zoek gaat naar wat het gaat doen volgend jaar. Misschien heeft jouw kind al een leuke vervolgopleiding op het oog. Veel leerlingen zijn er nog niet helemaal over uit en zijn nog op zoek naar iets wat écht bij hen past. Veel vervolgopleidingen houden open dagen waarbij je meer te weten komt over de verschillende richtingen. Je kan dan langs gaan bij de school en vragen stellen aan studenten. Vaak kan je ook een dag meelopen. Voor veel leerlingen zijn die dagen heel belangrijk bij hun keuze. Er zijn ook beroepskeuzetesten te doen online. 

Het eindexamenjaar is een drukke periode met twee kanten. Aan de ene kant voelt je kind zich enthousiast over de toekomst, maar het is ook lastig om de vertrouwde middelbare school achter je te laten. StudyGo helpt jullie bij de laatste loodjes tot de finish! Het vooruitzicht van een diploma om trots op te zijn is in ieder geval iets geweldigs!

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.