Ontdek jouw rol als ouder in de puberteit van je kind

Nathalie

Soms lijkt het alsof je als ouder in een achtbaan zit – de ene dag ben je radeloos, terwijl je de volgende dag als twee handen op ├ę├ęn buik met je tiener lijkt te zijn. Die schommelingen in stemming kunnen behoorlijk uitdagend zijn. Maar wist je dat jouw rol als ouder een grote invloed heeft? Kluun – schrijver van Help, ik heb een puber – vertelde tijdens onze online informatieavond hoe je als ouder continu wisselt van rol en welke invloed dit heeft op jouw kind. Maar welke rollen zijn er en hoe ga je als ouder hier het beste mee om?

Benieuwd naar onze webinar met Kluun? Bekijk het hier gratis terug

Verschillende ouderrollen

De vier verschillende rollen zijn ingedeeld op de mate van grenzen stellen en inlevingsvermogen van de ouder. In de ene situatie kun je als ouder meer grenzen stellen en minder inlevingsvermogen tonen, terwijl je in een andere situatie juist meer empathie toont en minder strikt bent met regels.

­čŽĆDe neushoorn staat bekend om het strak hanteren van grenzen. Regels vormen de basis. Voor de puber is het een duidelijk terrein: wat mag en wat niet. Neushoorns plaatsen snel een ÔÇśvangrailÔÇÖ en zijn ervan overtuigd dat zij weten wat het beste is.

Alhoewel een puber zeker regels nodig heeft, moet je als ouder niet overdrijven. Neushoorns neigen soms naar het idee dat straffen de oplossing is. Echter, overheersing en winnen lijken het doel te zijn, wat op de lange termijn een prijs met zich meebrengt. Dit kan resulteren in stiekeme en ongewenste acties. Let dus goed op voor deze valkuil!

­čŽśDe kangoeroe staat bekend om het warme hart vol empathie en een zachtaardige aanpak. Liefde en begrip vormen de kern van de opvoeding wat diepgaande gesprekken mogelijk maakt. Pubers hebben vaak behoefte aan begrip of troost, en dat is precies wat de kangoeroe ouder biedt!

De kangoeroe hanteert de regels iets losser. “Kom uit bed…” wordt gevolgd door “nog 5 minuten”, en dan begint het onderhandelen. Let op: zorg ervoor dat je puber hier geen misbruik van maakt!

­čÉŽ Struisvogels doen een stapje terug en kijken van een afstandje mee met hun kind. Hierdoor krijgt de puber de ruimte om zelf te ontdekken en leren. En d├át werkt goed voor het vertrouwen en zelfverzekerdheid bij opgroeiende tieners.┬á

Maar let op dat het geen overgave wordt, waarbij grenzen vervagen en inlevingsvermogen verdwijnt. ÔÇśBekijk het maarÔÇÖ is vaak een uitspraak van ex-neushoorns die denken dat niets werkt.
Ôćĺ Laten we de ergste variant van de struisvogel ouder vermijden: een ouder die totaal niet betrokken is en geen idee heeft wat hun kind op school doet of denkt.

­čîč De ÔÇśvolwassen ouderÔÇÖ ben je in een ideale setting: wanneer je lekker in je vel zit en in balans bent. Je kunt grenzen stellen ├ęn je inleven in je puber. Je geeft hen de ruimte om fouten te maken ├ęn ervan te leren. Ondersteuning bieden zonder te veel te sturen, dat is het doel.

Maar onthoud dat de ene situatie een andere rol vereist dan de andere situatie. Of het nu gaat om een serieuze grensoverschrijding, een moeilijke tijd voor je puber, of hun fase van experimenteren ÔÇô in elk geval kan een andere rol nodig zijn.

De probleem barometer

Als je tiener de 14-jarige leeftijd bereikt, verandert je taak als ouder van opvoeder naar begeleider. Je staat klaar om je puber te ondersteunen bij het behalen van hun doelen. Maar wanneer moet je in de neushoorn-rol stappen? Of wanneer past de struisvogel-rol beter? Dat hangt af van de ÔÇśprobleem barometerÔÇÖ.

  • Bij witte problemen gaat het vaak om het uiterlijk, hoe de kamer van je puber eruit ziet en de vrienden. De ‘volwassen ouder’ biedt bij deze problemen begeleiding en begrip, terwijl de struisvogel ruimte geeft voor reflectie zonder direct in te grijpen.
    Ôćĺ┬á Denk bijvoorbeeld aan dat je puber zÔÇÖn kamer een rommel is. Hoe erg is het als je een keer niet ingrijpt bij dit probleem?┬á
  • Grijze problemen omvatten incidenten die niet meteen zorgwekkend zijn, maar let op als ze zich herhalen. De volwassen ouder biedt begeleiding en ondersteuning, terwijl de ‘kangoeroe’ empathie toont en een zachtere benadering hanteert.
    Ôćĺ Maakt je puber het huiswerk niet? Probeer te begrijpen waarom je puber het niet maakte. Misschien kan je wel helpen!
  • Bij zwarte problemen is het tijd voor actie. Hier is de rol als neushoorn belangrijk. Het moment om duidelijke grenzen te stellen en een stevige aanpak te hanteren.
    Ôćĺ Bijvoorbeeld stelen uit een supermarkt: dan zijn strenge grenzen nodig en actie, zodat je puber ervan kan leren.

Natuurlijk hangt het altijd van de situatie af om te zien welke rol het beste is. Soms moet je een neushoorn zijn, soms een kangoeroe, of misschien een struisvogel. Onthoud vooral de belangrijkste tip: leg niet te veel regels op. En wanneer je regels maakt, zorg dan dat je je er ook aan houdt.

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.