8 tips om met je puber om te gaan

Linsey

De wereld van een puber is soms knap ingewikkeld. In ons vorige blog las je over de ontwikkeling van het puberbrein en de gevolgen die dat heeft in het dagelijks leven. Maar wat werkt dan wél in de omgang met pubers? Wat kan jij als ouder doen in de benadering, communicatie en aanpak? 

In dit tweede deel van deze blogreeks lees je een aantal concrete tips, gegeven door kinderpsycholoog, opvoedkundige en auteur Tischa Neve. Wil je de online kennissessie ‘Pubers zijn leuk (als je ze begrijpt)’ terugkijken? Dat kan hier!

Tip 1: Geef goed aan wat wel goed gaat

Een puber zit niet altijd lekker in zijn/haar vel. Het kan dan helpen dat wij als volwassenen blijven letten op wat goed gaat. Jouw puber zal er misschien nooit zelf om vragen, maar heeft jouw positieve feedback hard nodig. En jijzelf ook! Het voorkomt namelijk dat je verzandt in een negatieve spiraal. 

Tip 2: Hou contact en verbinding

Een grote uitdaging in de omgang met pubers is het behouden van contact en verbinding. Je kent het wel: pubers trekken zich terug, luisteren muziek op hun kamer, zijn naar school en daarna chillen ze met vrienden of gaan ze sporten. Creëer samen momenten en vraag dan ook echt hoe het gaat. Oprecht contact en verbinding maken communiceren in lastige situaties makkelijker. 

Tip 3: Timing is alles 

Er is enorm veel winst te behalen met aanvoelen hoe een puber in de wedstrijd zit. Komt deze bijvoorbeeld chagrijnig uit school door een onvoldoende en een vervelende situatie met vrienden? Dan is dat niet het moment om hem/haar ergens op te wijzen. Het loont om te wachten op een rustiger moment. Geef op lastige momenten wat meer ondersteuning en begrip. Dit maakt de stemming, de verbinding én het contact een stuk makkelijker. 

Tip 4: Ga op zoek naar de achterliggende reden van het gedrag

Gedrag van een puber staat nooit op zichzelf. Er zit altijd wat achter. Ga op zoek naar wat erachter zit en denk na over wat er mee kan spelen. Zit er spanning achter? Is het even hormonaal? Loopt er iets niet lekker met vrienden? 

Het besef dat gedrag nooit zomaar is, kan al helpend zijn. Maar kijk of je het langzaam kunt ontdekken. Op momenten dat een kind wat minder down is, is het gesprek vaak makkelijker. Bespreek op zo’n rustiger moment wat je als ouder kunt doen om jouw kind op de mindere momenten te helpen. En geef ook gerust aan wat je daar zelf lastig aan vindt. 

Tip 5: Choose your battles

Maak je als ouder niet overal druk om. Negeer negatieve uitingen zoveel mogelijk en gebruik ook humor op de momenten dat de situatie wat rustiger is. Kies de momenten waarop je denkt ‘nu vind ik het echt niet ok’ en handel dan wel direct. Maar anders kan het lonen om het gesprek op een later moment te voeren. 

Tip 6: Leer je puber omgaan met de emoties

Emoties zullen er altijd zijn. Het is belangrijk om daar begrip voor te hebben. Het is wel mogelijk om kaders te stellen aan het gedrag dat bij een bepaald gevoel hoort, de woorden die ze gebruiken om de emoties te tonen of de plek waar ze dat doen. Kader en begrens je puber, zonder de emoties weg te willen toveren. 

Tip 7: Spreek aan op eigen verantwoordelijkheid

Er zijn situaties waarin je je beide ergert. In zo’n situatie kun je je kind helpen door hem/haar aan te spreken op eigen verantwoordelijkheid. Bespreek de situatie vanuit gezamenlijk belang. Kijk samen naar wat er nodig is om de situatie te veranderen en vraag ook ‘wat kan ik doen om je te helpen?’. Dit is een andere insteek dan kijken waar het plan misgaat (‘Ok, doe het dan maar zelf’). 

Tip 8: Stel duidelijke regels en doelen

Maak samen afspraken over gedrag. Kijk hierbij goed of de afspraken samen zijn gemaakt, worden nagekomen en hoe de structuur in elkaar zit. Domweg straffen (‘Als je nou nog een keer te laat komt, mag je een maand niet op je iPad) werkt vaak niet. Stel logische consequenties die volgen op het gedrag. Bijvoorbeeld: bij herhaaldelijk te laat komen, kom ik je de volgende keer zelf ophalen. Constateer, vraag en luister, want vaak is er een goede reden voor bepaald gedrag of het niet nakomen van de afspraken. Kijk vervolgens samen naar alternatieven of aanvullingen. 

Meer tips nodig voor de omgang met je puber? Bekijk de online kennissessie!

In onze online kennissessie deelt kinderpsycholoog, opvoedkundige en auteur Tischa Neve alle tips, inclusief herkenbare voorbeelden. Laat hieronder je gegevens achter en krijg direct toegang tot de video! 

Zacząć teraz

Nauka słownictwa i pojęć jest w StudyGo bezpłatna dla każdego. Jeżeli chcesz przetestować inne pakiety, przysługuje Ci zawsze 7-dniowy bezpłatny okres próbny.