Alles over de havo

Nathalie

De havo is een van schoolniveaus op de middelbare school in Nederland. De afkorting staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs. Je start in de brugklas als je ongeveer 12 bent en als je de havo met succes in 5 jaar doorloopt ben je rond de 17 jaar oud als je klaar bent. Als je je diploma op zak hebt, dan kun je een hbo-opleiding gaan volgen of doorstromen naar het vwo. Wil je alles over de havo te weten komen? Lees dan verder!

Wat is de havo?

De havo is een onderwijstraject van 5 jaar en biedt – door de theoretische benadering van de vakken – een sterke basis voor een vervolgstudie in het hoger beroeps onderwijs. Het traject is ingedeeld in 2 fases: de onderbouw (leerjaar 1, 2 en 3) en de bovenbouw (leerjaar 4 en 5). In de onderbouw volgen alle leerlingen nagenoeg dezelfde basisvakken en in de bovenbouw kiezen alle leerlingen een eigen profiel dat het beste aansluit op hun interesses, talenten en capaciteiten. In de bovenbouw volgen de leerlingen naast de basisvakken dan ook keuzevakken.

Hoe lang duurt het?

Het duurt in totaal 5 jaar om je havodiploma te halen. De meeste leerlingen zijn rond de 12 jaar oud als ze starten in de brugklas en ongeveer 17 jaar oud als ze hun havodiploma hebben bemachtigd. De havo zit qua tijdsduur tussen het vmbo (4 jaar) en het vwo (6 jaar) in.

Welke vakken krijg ik op de havo?

In de onderbouw van de havo volgen leerlingen een breed basisprogramma met ten minste de volgende verplichte vakken:

  • rekenen;
  • wiskunde;
  • mens en natuur;
  • mens en maatschappij;
  • kunst en cultuur;
  • bewegen en sport;
  • Niemiecki en French. Of 1 andere officiële taal;
  • in Friesland: Friese taal en cultuur.

In de bovenbouw volgen de leerlingen de vakken die aansluiten op hun profielkeuze en daarnaast volgt elke havoleerling de volgende verplichte vakken:

  • lichamelijke opvoeding;
  • Nederlandse taal en literatuur;
  • Engelse taal en literatuur;
  • Wiskunde of rekenen voor leerlingen met profiel ‘economie en maatschappij’ die geen wiskunde volgen;
  • maatschappijleer;
  • culturele en kunstzinnige vorming (ckv).

Uit welke profielen kan ik kiezen?

In het derde jaar van de havo kiezen leerlingen een profiel. De school ondersteunt leerlingen in het derde leerjaar uitvoerig bij het maken van hun keuze, omdat deze bepalend kan zijn voor je vervolgopleiding en je toekomstige werk. Er zijn vier verschillende profielen waar leerlingen uit kunnen kiezen:

  – Natuur en Techniek (N&T): richt zich op exacte vakken zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde;

  – Natuur en Gezondheid (N&G): richt zich op vakken zoals biologie, scheikunde en wiskunde, met een focus op de gezondheidszorg;

  – Economie en Maatschappij (E&M): richt zich op vakken zoals economie, maatschappijleer en geschiedenis, met een focus op economische en sociale vraagstukken;

  – Cultuur en Maatschappij (C&M): richt zich op vakken zoals kunstgeschiedenis, literatuur en cultuur, met een nadruk op cultuur en kunst.

Naast de verplichte vakken in het profiel, moeten  leerlingen met de profielen Natuur en techniek, Natuur en gezondheid en Economie en maatschappij 1 profielkeuzevak doen. Leerlingen met het profiel Cultuur en maatschappij moeten 2 profielkeuzevakken doen: een cultuur profielkeuzevak en een maatschappelijk profielkeuzevak. Op de havo moet je ook verplicht een profielwerkstuk maken.

Wanneer ben je geslaagd voor de havo?

Aan het einde van het vijfde leerjaar doen de havoleerlingen hun eindexamen in 7 vakken. Het eindexamen bestaat uit schriftelijke toetsen en soms ook uit mondelinge examens. De centrale examens worden afgenomen door het College voor Toetsen en Examens (CvTE) en zijn exact hetzelfde voor alle scholen. Alle havoleerlingen maken dus hetzelfde centrale eindexamen voor de basisvakken en de vakken in het profiel van hun keuze.

Je slaagt voor het eindexamen havo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen én:

  • je mag daarbij maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken;
  • je mag je voor maximaal 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben;
  • je moet een voldoende of goed hebben voor lichamelijke opvoeding.

Om te slagen moet je ook een voldoende halen voor het profielwerkstuk dat je maakt in je laatste schooljaar.

Het behalen van het havodiploma biedt toegang tot het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het biedt de mogelijkheid om door te stromen naar het vwo.

Op StudyGo kun je als havoleerling vele oefenopdrachten en oefentoetsen maken die je helpen op weg naar het diploma. Het studeren met StudyGo is bewezen effectief. Probeer het ook; het zal je resultaten op school binnen no-time laten shinen!

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.