Op deze manier krijg je wél antwoord op de vraag: ‘Hoe was het op school?’
aniek
Dag in dag uit stel je de vraag ‘Hoe was het op school?’, maar een uitgebreid antwoord komt er niet. Uit ons onderzoek bleek dat uit klas 1 slechts 59% vertelt hoe haar/zijn dag was, uit klas 2 maar 53% en uit klas 3 geeft 48% antwoord op deze vraag. Het is dus niet zo gek als jouw kind ook niet veel met je deelt. Maar hoe krijg je nu meer los uit je kind? Het gaat allemaal om timing, de soort vragen en de intentie. Wij zetten een paar tips op een rij hoe jij een uitgebreider antwoord krijgt dan ‘goed’.
Stel specifieke vragen
Hoe concreter de vraag is, hoe beter. De vraag ‘Hoe was het op school?’ kan vaag overkomen bij een kind. Het is best een algemene vraag waarbij het lastig is om er maar één antwoord op te geven. Het komt ook weleens voor dat je kind moeite heeft om de gebeurtenissen van de dag terug te halen. Wil je echt weten hoe de héle dag was, of heb je interesse in één bepaald onderdeel van de schooldag? Het is handig om te bedenken wat je precies wil weten. Wil je weten welk vak zij/hij het leukst vond? Of zij/hij iets nieuws heeft geleerd? Als je dat weet, kan je concrete vragen gaan stellen.
De vraag anders formuleren
Een andere manier om te weten te komen hoe het op school was vandaag, is door de vraag anders te formuleren. Je kan de vraag richten op één specifiek onderdeel van de dag, zoals ‘Wat heb je gegeten in de lunchpauze?’ of ‘Wat is het leukste dat vandaag is gebeurd?’ Een goed ezelsbruggetje om vragen te formuleren is de 5W1H-methode, oftewel vragen die beginnen met wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Deze methode is bedoeld om tot een scherpe vraagstelling te komen. Stel, je wil iets te weten komen, dan gebruik je de 5W1H-methode net zo lang totdat je tevreden bent met de formulering van je vraag.
Kies het juiste moment
Als je kind moe thuiskomt van een lange dag school, is het beantwoorden van nóg meer vragen het laatste waar zij/hij zin in heeft. Dit kan de reden zijn waarom er vluchtige antwoorden als ‘prima’ worden gegeven, zodat ze er maar vanaf zijn. Probeer daarom de schooldag door de ogen van je kind te bekijken. Op school wordt er veel van kinderen verwacht. Kinderen hebben meerdere lessen achter elkaar waar ze op moeten letten, participeren, luisteren en vragen stellen. Na zo’n dag ben je totaal uitgeblust. Dit is waarschijnlijk hoe je kind zich voelt.
Wacht daarom tot de batterij van je kind weer opgeladen is, voordat je gaat vragen hoe de schooldag was. De kans is groot dat je dan een veel uitgebreider antwoord krijgt, misschien zelfs wel een heel verhaal.
Doe vooronderzoek
Je kan ook op andere manieren erachter komen wat er speelt in het leven van je kind, bijvoorbeeld door je onderzoeksbril op te zetten. Dit kan zijn het opzoeken van het lesrooster om te ontdekken welke vakken je kind had vandaag en op basis daarvan vragen stellen. Zag je dat de gymles uitviel? Dan kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik zag dat gym uitviel, heb je nog iets gedaan in je tussenuur?’ Verder zou je door de social media accounts van de school kunnen scrollen, of de website van de school kunnen bekijken om te kijken wat er zoal speelt. Misschien kom je er zo wel achter dat er een leuke themadag was vandaag en kan je hiernaar vragen.
Helpt dit allemaal niet? Iedereen heeft wel eens een off-day. Er is morgen weer een dag!