Zo communiceer je met je puber!

Nathalie

Je kent het wel – je hangende puber zit ongeïnteresseerd en onderuitgezakt op de bank. Of je krijgt wéér de opmerking dat je uit de middeleeuwen komt. Kluun – schrijver van Help, ik heb een puber – weet alle pijnpunten van het communiceren met een puber. Maar hij heeft ook juist geleerd hoe je hiermee om kunt gaan en deelde zijn tips met ons tijdens een online informatieavond. Lees in deze blog alle tips van Kluun over hoe je met jouw puber communiceert.

Liever de video terugkijken? Laat je mailadres achter en kijk het direct terug!

“Waarom verloopt de communicatie zo stroef?”

Nou, dat heeft eigenlijk alles te maken met die spannende fase waarin jouw puber zich bevindt. Ze zijn bezig met het ontdekken van hun eigen weg in het leven en dat betekent ook een beetje afstand nemen van die geweldige ouders zoals jullie! Soms lijkt het alsof ze minder zin hebben om te praten, met hun ‘ja hoor’ en ‘oh’-antwoorden. Maar weet je wat? Dat hoort er gewoon bij. Het kan voelen alsof ze minder open zijn, maar eigenlijk is het een natuurlijke stap in hun emotionele ontwikkeling.

Dus, als je deze korte antwoorden krijgt, onthoud dan dat dit een manier is om een beetje ruimte te claimen voor hun ontwikkeling in de puberteit. 

De drie no-go zones in een gesprek

Er zijn drie no-go zones voor ouders als het om je puber gaat: hoe ze eruitzien, hun woonstijl en hun vriendenkring. Dit zijn de persoonlijke domeinen waar een gesprek vaak op stuk loopt – juist omdat ze bezig zijn met hun eigen ontwikkeling.

​​Zie je een trui die eruitziet als een McDonald’s dienblad? Houd je innerlijke stylist dan even in bedwang. Het is verleidelijk om te denken: “Moet ik me hiermee bemoeien?” Nou, misschien niet. Laat ze hun eigen identiteit ontdekken en ontwikkelen, zelfs als dat soms leidt tot foute modekeuzes of rommel in hun kamer die je doet fronsen.

Natuurlijk, een rokje dat als een riem functioneert of een kamer die een onderkomen wordt voor knaagdieren, dat gaat wat ver. Maar hè, een beetje ruimte om te groeien en leren is ook belangrijk, toch?

Omgaan met conflicten

Maar als je dan toch een conflict hebt met je puber: hoe ga je daarmee om? Als een puber boos is, kun je net zo goed tegen een muur praten. Hun prefrontale cortex, verantwoordelijk voor redeneren, prioriteiten stellen en reflecteren, is nog in de maak. Maar jij, met die volledig ontwikkelde cortex, staat klaar om te argumenteren, problemen op te lossen en te reflecteren, toch? Niet doen! Heb geduld en smeed het ijzer wanneer het koud is.

Discussiëren heeft geen zin als de emoties hoog oplopen. Wacht af tot de lucht geklaart is en je puber weer gekalmeerd is. En dat moment komt àltijd! 

Wat ook helpt is om jezelf in hun schoenen te verplaatsen en te begrijpen waarom ze zo boos waren. Soms, als ouder, kun je ook een tikkeltje onredelijk zijn naar je puber toe. Maar we zijn ook maar mensen! Het mooie is dat we het recht hebben om sorry te zeggen. Een puber waardeert dat en leert van jouw voorbeeld. Daarom: een “sorry” werkt wonderen. 

Strooi met complimenten

De tienerjaren zitten vol onzekerheden, maar ook met enorme groei. Tieners hebben een boost nodig voor hun zelfvertrouwen, net als jij vroeger. Als je ziet hoe hard jouw tiener werkt, laat het hen weten met een oprecht compliment. Vermijd kritiek als ‘je bent lui’, want dat kan het tegenovergestelde effect hebben. Het is krachtiger om positief te zijn. Dus, geef die complimenten en zie hoe ze een wereld van verschil maken in de interactie met je tiener!

→ Wist je dat mensen vier complimenten nodig hebben om één kritiekpunt te verwerken? Van je partner zelfs ACHT!

Gouden gesprekstips

Een serieus gesprek aanknopen met je puber of de sfeer niet verpesten wanneer je puber eindelijk open is?

🌟 Laat je puber het gesprek starten. De openheid van je puber behouden is zeer belangrijk. Daarom is het beter wanneer het initiatief vanuit hen komt. 

👀 Voor pubers kan oogcontact maken soms wat lastig zijn. Probeer gesprekken te voeren tijdens alledaagse momenten, zoals ritjes met de auto. Juist dan ontstaan vaak de meest verrassende en boeiende gesprekken!

🤐 Geef je puber de ruimte om te praten zonder onderbrekingen. Luister vooral naar ze, vraag door en gebruik non-verbale signalen.

🤥 Begrijp dat af en toe een leugentje bij pubers hoort. Ze experimenteren en groeien. Voor een puber is het dan bijna onmogelijk om de ouders tevreden te houden door altijd eerlijk te zijn.

Onthoud: puber gedrag is normaal. Ze maken een grote ontwikkeling door. Blijf volhouden! Communiceren met je puber kan uitdagend zijn, maar met begrip en wat geduld ben jij als ouder in staat om deze fase aan te kunnen! 🌟

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.