De derde klas: belangrijke keuzes op havo en vwo

Annika

Dit jaar gaat je kind naar de derde klas van havo of vwo. Aan het einde van dit jaar zal hij of zij een belangrijke keuze gaan maken: de profielkeuze. Daarnaast wordt ook dit jaar weer meer verwacht van je kind op school. Je kind moet vele vakken zien te balanceren en goed plannen is hierbij essentieel!

Zoveel vakken!

In de derde klas heeft je kind nog voor alle mogelijke vakken lessen. Hoewel hij of zij volgend jaar alleen nog maar de leukste vakken heeft gekozen, zal dit jaar een druk jaar zijn met veel verschillende vakken die allemaal tegelijkertijd worden gevolgd. Dit betekent goed plannen, want al die vakken hebben ook nog huiswerk en toetsen. Daarnaast zit je kind ook nog vast aan de vakken die hij of zij minder leuk vindt. Er is vaak zoveel te doen dat het moeilijk te bepalen is wat je wanneer moet doen. Merken jullie dat het plannen te veel wordt? Overweeg dan eens om huiswerkhulp in te schakelen. Je kan ook zelf mee kijken en het leerwerk helpen inplannen. Met huiswerkhulp blijft je kind ook in toetsvrije periodes bij de les en gaat hij of zij niet achterlopen op het huiswerk. 

De profielkeuze

Aan het einde van het jaar mag je kind zelf gaan kiezen welke vakken het wil gaan volgen in de komende jaren. De vakken die dan worden gekozen zijn ook de vakken waarin je kind uiteindelijk eindexamen gaat doen. De keuze is dus ook belangrijk voor later, het heeft namelijk invloed op vervolgstudies en de richting die je kind kiest op de arbeidsmarkt. Er zijn vier profielen met elk een eigen vakkenpakket. Dit zijn Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid, en Natuur en Techniek. 

Cultuur en Maatschappij wordt ook wel het Alfa-profiel genoemd. In dit vakkenpakket zitten Geschiedenis en Math, waarbij je op de havo niet per se Wiskunde hoeft te volgen. Dit profiel past bij kinderen die graag talen leren en geïnteresseerd zijn in geschiedenis en de wereld om zich heen. Vervolgstudies in media, communicatie, of journalistiek passen bij dit profiel.

Economie en Maatschappij bevat de vakken Economics, Wiskunde A, en Geschiedenis. Daarnaast volg je ook keuzevakken. Kinderen die goed zijn in wiskunde en interesse hebben in economie en de zakelijke kanten van het leven zijn goed op hun plek binnen dit profiel. Studies in economie, bedrijfskunde, of rechten sluiten aan bij dit profiel.

Natuur en Gezondheid richt zich op gezondheid, milieu, chemie, en natuur. Je volgt voor dit vakkenpakket in ieder geval Biology en Scheikunde, en je mag kiezen tussen Wiskunde A of Wiskunde B. Is jouw kind goed in de exacte vakken en geïnteresseerd in gezondheid en milieu? Dan past dit profiel goed bij hen. Een vervolgstudie in de voedingsmiddelentechnologie, biomedische wetenschappen of gezondheidswetenschappen is passend.

Natuur en Techniek is het Bèta-profiel. Hierbij volg je alle exacte vakken: Wiskunde B, Natuurkunde, en Scheikunde. Als je kind goed is in rekenen, problemen wil oplossen en interesse heeft in milieu en natuur, kan dit een goed profiel zijn voor hem of haar. Bouwkunde, elektrotechniek of milieukunde zijn vervolgstudies die aansluiten bij dit profiel.

Hoe maak je een keuze?

Dit jaar kan je kind goed gebruiken om erachter te komen wat bij hem of haar past. Door het jaar heen zal je kind adviezen ontvangen van leerkrachten, die aangeven of een vak wel of niet aansluit bij je kind. Die adviezen, de interesses van je kind, en de ambities voor later kunnen de keuze voor een profiel bepalen. Het blijft een lastige keuze, en er zijn ook veel online tests beschikbaar die je kunnen helpen!

Dit jaar wordt gekenmerkt door zelfontdekking. Je kind gaat steeds meer een eigen stempel drukken op de wereld. Het gaat zichzelf steeds beter leren kennen en gaat zelfstandig belangrijke keuzes maken. 

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.