Inspiratiesessie door Jason Frederic van Eunen: De kracht van nieuwsgierigheid in het onderwijs!

Sophie Haasnoot

Nieuwsgierige leerlingen zijn gemotiveerd, leergierig, stellen veel vragen en zijn betrokken in de klas. Ze gaan verder dan het onthouden van informatie en zoeken actief naar mogelijkheden om te ontdekken, te leren en lesstof toe te passen. Echter, nieuwsgierig gedrag is niet vanzelfsprekend. Onderzoeken wijzen zelfs uit dat leerlingen in de loop van hun schooltijd mínder nieuwsgierig worden. Nieuwsgierigheid is een bijzonder, ontastbaar iets. Maar… iets dat wél getraind kan worden! Hoe kun je onze allermooiste eigenschap inzetten om leerlingen met meer plezier te laten leren en zichzelf te ontdekken? Dat beleef je tijdens deze inspiratiesessie van Nieuwsgierig Denken.

Docenten hebben namelijk de sleutel in handen om een nieuwsgierige sfeer in de klas te creëren: een veilige sfeer waar leerlingen durven vragen te stellen, met trots nieuwe dingen proberen, zichzelf ontwikkelen en samen op onderzoek uitgaan. Uit onderzoek blijkt dat nieuwsgierige lessen zelfs helpen om kinderen de informatie beter te laten begrijpen en onthouden! Nieuwsgierigheid prikkelen is dus dé manier om leerlingen te verwonderen en te activeren in de klas.

In de inspiratiesessie duiken de deelnemers samen met Jason Fredrick in deze fascineren wereld van nieuwsgierigheid. Hoe word je nu precies nieuwsgierig? Hoe werkt het in je brein? Welke technieken werken om nieuwsgierig denken en doen te activeren bij leerlingen én jezelf? Hoe wakker je het vragen stellen aan? Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken geeft Jason bewezen tips, technieken en methodes die een nieuwsgierige houding bij leerlingen en docenten stimuleren. Na deze interactieve en energieke sessie weten de deelnemers alles over de kracht van nieuwsgierigheid en zijn ze geinspireerd met werkvormen, ideeën en materialen die ze direct de volgende dag kunt inzetten! 

Concrete leerpunten in de inspiratiesessie

🔬 De wetenschap achter nieuwsgierigheid en nieuwsgierig denken. Wanneer word je eigenlijk nieuwsgierig?

 👩🏻‍🏫 De invloed van nieuwsgierigheid op het leerproces van leerlingen en hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken

💡 Tips en technieken om als docenten nieuwsgierigheid in lessen te prikkelen

 ✅ Hoe je aan standaard lessen een draai kunt geven zodat je zelf ook extra plezier beleeft aan jouw lessen

✨ Inspirerende voorbeelden, werkvormen en methodes die je direct de volgende dag kunt inzetten. Laagdrempelig en praktisch

Wat kan ik verwachten?

Een interactieve lezing van ongeveer 60 minuten over hoe je nieuwsgierigheid kunt inzetten in jouw lessen. Vanuit een positieve benadering, vol met inspirerende voorbeelden, humor, inzichten en praktische tips.