De brugklas: alles wat je moet weten om te starten!

Annika

Het is zover: je kind gaat naar de middelbare school als brugklasser! Dit is een grote stap en kan voor jullie allebei erg spannend zijn. Je kind gaat naar een nieuwe plek, met nieuwe klasgenoten, nieuwe leraren en een nieuw systeem. Er gaat zoveel veranderen, wat kun je daar allemaal van verwachten?

Lessen, huiswerk en toetsen op de middelbare school

Op de middelbare school werken lessen anders dan op de basisschool. Je hebt nieuwe vakken en voor elk vak een andere leraar. De dag is verdeeld in lesuren en er wordt meer zelfstandigheid van leerlingen verwacht. Zo krijgen leerlingen voor elk vak apart huiswerk en moeten ze dat zelf leren plannen. Een agenda is hierbij heel fijn!

Voor elk vak krijgt je kind toetsen. Veel scholen houden hiervoor toetsweken. Tijdens die weken worden er geen lessen gegeven, en zijn er alleen maar toetsen op school. Er wordt dan van je kind verwacht dat hij of zij zich zelfstandig voorbereidt door het leerwerk goed in te plannen.

Nieuwe vakken

Je kind gaat een hoop nieuwe vakken tegemoet! Zo wordt op de middelbare school Math gegeven in plaats van rekenen. Wat is precies het verschil? Rekenen gaat om bepaalde basisvaardigheden, zoals optellen of vermenigvuldigen. Bij Wiskunde wordt er meer inzicht van leerlingen verwacht, dit gaat over structuren en patronen. Ook andere nieuwe vakken worden geïntroduceerd aan je kind, zoals French of drama! Veel leerlingen vinden al gauw een favoriet (en een minst favoriet) vak.

Nieuwe vrienden

Veel brugklassers vinden het enorm spannend als ze (bijna) niemand kennen uit hun nieuwe klas. Veel scholen houden een brugklas kamp voor alle nieuwe leerlingen zodat ze hun klasgenoten beter leren kennen. Tijdens dit kamp worden allemaal leuke spelletjes gedaan. Gaat jouw kind elke dag met de fiets naar school? Spoor het dan aan om een klasgenootje te vinden waarmee ze samen kunnen fietsen!

Eigen spullen en boeken kaften

Je kind gaat vanaf nu zijn of haar eigen boeken meenemen naar school. Jullie krijgen een boekenpakket thuis, en voor die boeken moet je goed gaan zorgen. Daarom is het belangrijk om ze te kaften! Kies samen leuk kaftpapier en ga eens aan de slag om de boeken netjes in te pakken zodat ze het hele schooljaar lang beschermd zijn. Je kan ook rekbare kaften kopen: die kun je hergebruiken en kunnen niet scheuren! Stuur je kind voorbereid naar school met een gevulde etui, rekenmachine, schriften, en natuurlijk de boeken die nodig zijn die dag.

Ouderavonden

Op de middelbare school zien ouders elkaar maar een paar keer per jaar op school tijdens ouderavonden. Tijdens die avonden kom je met andere ouders op school en krijg je informatie over de inhoud van het schooljaar. Voor de brugklas maak je bijvoorbeeld kennis met leraren en andere ouders, krijg je informatie over de school en het brugklas kamp, en hoor je meer over de eisen waaraan je kind moet voldoen om over te gaan.

Helpen wennen

Het is erg spannend om zo naar een nieuwe plek te gaan waar je weer de jongste bent op school. De volgende tips helpen je om je kind te helpen wennen:

  1. Fiets samen de route die je kind gaat nemen naar school. Zo gaan jullie allebei met een goed gevoel deze nieuwe fase in. Je kind kent de dagelijkse route al wat beter, en jij hoeft je geen zorgen te maken over of je kind de weg naar school wel kan vinden.
  2. Neem samen de boeken door die thuis worden bezorgd. Zo krijgen jullie een beetje een idee van de verschillende dingen die je kind gaat leren het komende jaar. 
  3. Ga samen winkelen. Koop nieuwe kleren waarin je kind zich zelfverzekerd voelt en ga leuke nieuwe schoolspullen kopen.

Ook het plannen van huiswerk is lastig. Thuis kan je hierbij helpen door regelmatig te vragen naar het huiswerk van je kind, en kun je samen naar de agenda kijken. Op school kan de mentor je kind hierbij helpen. Dit is een docent die het hele jaar lang de klas helpt bij het wennen op school. De mentor geeft je kind tips en regelt leuke uitjes zodat je kind zijn of haar klasgenoten beter leert kennen.

Overgang naar de tweede klas

Start jouw kind in een klas met gemengde niveaus, bijvoorbeeld een havo/vwo-klas? Dan wordt aan het einde van het schooljaar gekeken of jouw kind beter op zijn of haar plek is binnen de havo of het vwo. Ook is het mogelijk om van niveau te wisselen bij een klas zonder gemengd niveau. De school houdt regelmatig gesprekken waarbij de voortgang van elke leerling wordt bekeken. Zo wordt er altijd gezocht naar de beste plek voor je kind. Voor de overgang naar de volgende klas gelden bepaalde overgangsnormen die zijn gebaseerd op de cijfers van je kind. Doubleren van de brugklas is mogelijk, maar wordt bijna nooit gedaan.

De overgang naar de middelbare school is voor iedereen spannend. Naast alle nieuwe indrukken gaat je kind ook een nieuwe fase in waarbij hij of zij enorm veel gaat leren. Het is een leuk jaar waarin veel voor de eerste keer gebeurt en je kind steeds zelfstandiger gaat worden!

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.