Ouders aan het woord over… tegenvallende schoolresultaten

Tamiya

In onze nieuwe blogreeks ‘Ouders aan het woord over…’ geven verschillende ouders van middelbare scholieren hun mening en advies over diverse (school)onderwerpen. Door hun ervaringen te delen, willen wij andere ouders een handje helpen en wellicht nuttige tips geven.

Het is als ouder lastig om te horen wanneer je kind niet zo goed presteert op school. Wij spraken met ouders van middelbare scholieren over het omgaan met tegenvallende schoolresultaten van je kind. In deze blog hebben we de tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Blijf goed communiceren

Probeer te begrijpen wat er gaande is en wat de oorzaak van de slechte schoolresultaten kan zijn. Is er iets gebeurd op school of is het gewoon een gebrek aan motivatie? Knoop een rustig gesprek met je kind aan zonder te (ver)oordelen en probeer samen tot een oplossing te komen.

Tip 2: Stel samen doelen op

Stel samen met je kind doelen op die hij of zij het liefst zou willen bereiken op school. Dit doel kan gaan over het behalen van een havo-diploma tot het behalen van een voldoende op de eerstvolgende wiskundetoets. Probeer ervoor te zorgen dat deze doelen haalbaar zijn en dat je kind begrijpt wat er van hem of haar wordt verwacht. Het stellen van deze doelen kan je kind motiveren en ervoor zorgen dat hij/zij zich gehoord voelt. Geef ook je kind eens wat vaker een compliment als hij of zij goed bezig is.

‘Eerst kijken we naar de oorzaak van de slechte cijfers. We bespreken het rustig en worden niet boos. Dan kijken we naar hoe het anders zou kunnen en werken daar dan aan.’

Tip 3: Maak samen een planning

Een goede planning is voor een middelbare scholier onmisbaar om georganiseerd te blijven en de nodige tijd aan huiswerk te besteden. Zorg ervoor dat je kind een vaste tijd en werkplek heeft om te leren en te werken aan schoolwerk. Dit kan helpen om stress te verminderen en concentratie te verbeteren.

Tip 4: Bied ondersteuning aan

Sommige kinderen durven uit zichzelf om hulp te vragen en anderen niet. Misschien heeft jouw kind ondersteuning nodig om betere resultaten te halen. Bespreek thuis goed met elkaar aan wie je kind hulp kan vragen bij het maken van huiswerk, het leren voor toetsen en het begrijpen van lastige onderwerpen. Deze duidelijkheid kan bijdragen aan het zelfvertrouwen van je kind en het behalen van betere resultaten.

‘Ga eerst in gesprek met het kind zonder te (ver)oordelen. Laat je kind zich uiten en werk samen een manier van aanpak uit.’

Wil jij ook jouw mening en ervaringen (anoniem) delen? Meld je hier aan voor onze ouderpanel en neem deel aan onze volgende vragenlijst!

StudyGo Pakketten

Geschikt voor
havo, vwo (klas 1-4)
vmbo-t (klas 1-2)

Gratis
Gratis
Gratis

Ook interessant voor jou

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.